Aducem un omagiu lui ERNEST GUNTER, acestui Om minunat, a carei experienta de viata transpusa in cartea HRANA VIE(vezi mai jos), constituie piatra de temelie in cercetarea Eltei in domeniul alimentatiei naturale, fara tratament termic – hrana vie(inceputa in Zona Romaneasca in anul 1990).
” Eu, ca medic, consider crucial ca terapia alimentatiei sa fie si sa ramana la temelia tuturor nazuintelor de vindecare.”
Dr. Max Gerson
Enzimele
Dr. Edward Howell spune ca ”Enzimele ar putea sa fie factorul cheie in prevenirea bolii cronice si in extinderea duratei de viata a Omului.”
A fost un pionier in domeniul sau. A fost primul cercetator care a recunoscut si conturat importanta enzimelor in alimentatie pentru nutritia fiintelor umane.
El a descoperit ca enzimele sunt in fiecare fiinta vie purtatorii vietii si cele care dau viata hranei noastre(in masura in care nu sunt omorate prin fierbere) – Journal of the American Association for Medical Psihical Research, din 15.04.1940.
Ciudat, stiinta nu a onorat corespunzator aceasta extraordinara descoperire, nu a facut propaganda pentru enzime asa cum a facut-o candva pentru vitamine. OARE DE CE ? Explicatia este simpla – enzimele se gasesc ca purtatori ai vietii numai in hrana vie, nefiarta.
Ce sunt enzimele si in ce consta functia lor?
Este vorba de fermenti speciali; ele(enzimele) contin scanteia vietii si conditioneaza viata vegetativa in toate celulele plantelor si animalelor .
Exista nenumarate feluri de enzime; prin ele se caracterizeaza nu numai fiecare specie de plante sau animale, dar dau fiecarei fiinte felul propriu de a fi, individualitatea sa, construiesc organele acesteia si le mentin functia.
Nu exista vreo diviziune celulara, vreo crestere si reproducere fara enzime. Ele sunt in acelasi timp administratorii si executorii pe care Creatorul le-a pus in fiecare fiinta vie. Ele ghideaza procesele chimice in fiecare organ al Omului, animalului si plantei si anume asa ca si cum ar gandi.
Pentru a intelege mai bine prezentarea urmatoare a aparitiei cancerului este necesar pentru cititor sa cunoasca bine importanta extraordinara si interesanta functie a enzimelor. Ceea ce realizeaza ele in interiorul organismului, este cea mai mare minune.
In organismul uman exista doua feluri de enzime. In prima intra numitele endogene pe care le mai numim si fermenti; ei sunt produsi ai glandelor digestive si regleaza digestia.
Celelalte enzime propriu-zise, care reprezinta interes pentru observatiile noastre sunt exogenele; ele sunt acelea care regleaza toate celelalte probleme numite mai sus, din corpul nostru si mai ales metabolismul celular.
De aici recunoastem imensa importanta a enzimelor pentru sanatate. Sunt infinit mai importante decat vitaminele care exercita mai degraba functia de substante ajutatoare ale enzimelor; spre deosebire de fermentii digestivi, corpul nu poate crea singur aceste enzime.
Dupa cum indica prefixul EX, ele trebuie aduse din exterior, si anume prin alimente ca si vitaminele.
Toata forta si frumusetea pe care enzimele le-au aratat inainte intr-o planta tanara, o leguma sau un fruct dintr-o livada, o livreaza acum ca parte componenta a regimului alimentar de cruditati, in noul lor cerc de actiune si anume in corpul nostru spre o dezvoltare sanatoasa.
Aceasta destinatie inteleapta a enzimelor alimentare trece drept o lege a naturii. Patrunderea enzimelor in celulele noastre si legatura cu ele poate fi comparata cu o casatorie(exogenele). Ele sunt dupa aceea stapani in casa si au grija de dezvoltarea si inmultirea celulelor.
Acesti purtatori, aparatori vii, acesti spiridusi inzestrati cu gandire, actioneaza ca masinistii si controleaza toate functiile in corp.
In glande de exemplu ghideaza cu indemanare producerea hormonilor, in ficat actioneaza ca niste chimisti inteligenti, in rinichi si in glandele epidermale se ingrijesc ca sangele sa fie bine curatat.
Cu cat hrana contine mai multe enzime proaspete (hrana vie) cu atat mai mult viata noua curge in corpul nostru si cu atat mai mult se pot forma noi celule. Acest lucru inseamna energie, functionarea corecta a glandelor si de aici si o buna reglare a greutatii corpului, curatirea sangelui si tesutului celular de toate “deseurile”, de pietrele de la rinichi, de efectele arterosclerozei, bolilor de inima, cancerului si a unui mare numar de alte neplaceri.
Acea esenta din hrana vie ce are capacitatea de a curata si vindeca este in stare sa previna neplacerile batranetii.
Drept hrana bogata in enzime trec germenii de grau, laptele crud, galbenusul de ou, zarzavatul tanar, semintele germinate si mai ales sucurile de zarzavaturi. Laptele de mama din primele zile contine de cinci ori mai multe enzime decat cel de mai tarziu. Ce aranjament intelept, caci nou-nascutul necesita un plus de forta. Hrana vie este si cel mai bun cosmetic. Innoirea celulelor este accelerata astfel incat pielea ramane elastica si impiedica formarea ridurilor.
Hrana Vie(cruda – fara tratament termic) vindeca glandele si deci atat corpolenta cat si subponderabilitatea. Cele mai fine vase epidermale sunt bine curatate si deci bine irigate cu sange, de aici aspectul proaspat, tineresc. In acelasi mod hrana vie reglementeaza tensiunea arteriala, anghina pectorala si impiedica infarctul.
Cel ce se hraneste cu hrana vie traieste o intinerire treptata chiar si in viata conjugala.
In exemplele noastre am prezentat functia enzimelor ca pe o adevarata minune, ca pe un secret in fata caruia Omul trebuie sa-si recunoasca neputinta. Am constatat ca alimentarea celulelor cu enzime este o lege a naturii. Il lasam pe cititor sa aprecieze singur daca distrugerea acestor enzime prin fierbere, pasteurizare sau alte procese asa cum apa in industria alimentara nu cumva reprezinta un act de rebeliune impotriva naturii si a creatorului ei
Taina principala este ca din cauza lipsei de enzime se produce devalorizarea sarurilor hranitoare cum este calciul, fosforul, sulful, fierul si multor altora, mod prin care apar boli perfide .
Chimistii afirma ca prin fierbere nu se distrug saruri. Ei au dreptate dar ceea ce lipseste dupa fierbere sunt enzimele care sunt legate de saruri in mod organic.
Fara enzime corespunzatoare, sarurile nu pot fi asimilate corect in celule. Prin fierbere, sarurile organice se transforma in saruri minerale, anorganice, ce nu pot fi asimilate de corp si deci valorificate.
Hrana vie previne cariile dentare si o serie intreaga de boli ca artroze, sciatica, boli ale articulatilor soldului si coloanei. Oasele cedeaza pentru ca sunt subnutrite si de aici sciatica. Cele mai multe fracturi sunt tot o urmare a acestor lipsuri. Aici ajuta doar hrana vie bogata in calciu.
Expresia “daune ale tinutei” e gresit utilizata, in loc de daune ale alimentatiei in fapt. Asa cum relata un ziar dintr-un oras elvetian, o optime din copii prezentau devieri ale coloanei. Fundamentul instabil se pune deja la varsta sugarilor Aceste daune ale alimentatiei reprezinta doar o mica parte a bolilor cauzate de aceasta. Pentru o adevarata vindecare nu ajuta medicamentele sau baile daca nu se recunoaste cauza si nu se inlatura.
In paralel cu lipsa de saruri nutritive are loc intoxicarea sangelui si a organelor, ceea ce determina o alta serie de afectiuni.
Hrana fiarta produce mai multe toxine si acizi care trec in sange care apoi in mod normal ar trebui sa fie eliminate. Dar pentru ca organele de eliminare nu fac fata unei asemenea sarcini, multe dintre ele se depun in corp si produc boli. Unii acizi care se acumuleaza in muschi si articulatii se cristalizeaza si cauzeaza astfel reumatismul si artritele.
Aceste substante nefolositoare se depun in alta parte si formeaza calcifierea venelor, tensiunea arteriala, bolile de inima, pietrele la rinichi, bolile de piele si multe alte suferinte.
Cauza propriu-zisa nu este aici curentul si nici vremea rea, ci lipsa de enzime, datin cauza alimentatiei gresite.
Suna aproape incredibil daca sustinem ca si bolile infectioase isi au cauza in aceeasi intoxicare prin hrana nesanatoasa. Se da vina pe o bacterie sau pe un virus, dar vinovate sunt toxinele depuse, fara de care nici un virus nu s-ar putea instala .
Un corp curatat prin hrana cruda nu se imbolnaveste, deci trecerea catre acest mod de viata renteaza de o mie de ori. Ne eliberam de frica de boli si de virusi, si, deci, de exageratele asigurari medicale.
Gripa este un ajutor de nadejde la care apeleaza natura pentru a curata din cand in cand corpul, pentru ca sileste sa se tina regim – taie pofta de mancare. De aceea este absurd sa scadem febra pe cale artificiala.