Anul: Cocos de Foc > Zodia: Sagetator > Decada: Smochin > Saptamana (10 - 16 Decembrie 2017): Verde
LUNA
 Pe 2 decembrie, uitați-va deasupra Lunii și veți observa un ghem mic cu stele, Pleiadele. Pe un cer bun, puteți număra șapte stele în aceea zonă iar cu un telescop veți vedea sute de stele „înghesuite”.

 Pe 3 decembrie, se produce faza de Luna Plină la ora 17:47. Luna se va afla la 180° față de Soare, iar suprafața va fi iluminată în totalitate. Luna se va afla pe cer pe tot parcursul nopții, ea răsărind o dată cu apusul Soarelui și apunând cu răsăritul Soarelui.

Dacă vreți să învățați o constelație de iarnă strălucitoare, ziua de 4 decembrie este perfectă. Luna se va afla deasupra constelației Orion. Sub Luna se află cea mai strălucitoare stea din această constelație, Betelgeuse iar sub ea se pot observa cu ușurință cele trei stele aproape în linie numite și „centura lui Orion”. Pe data de 6 decembrie, Luna se va afla în constelația Gemini, unde avem două stele strălucitoare chiar deasupra Lunii: Castor și Pollux.

Pe 9 decembrie vom găsi Luna lângă cea mai strălucitoare stea din constelația Leo, Regulus. Steaua este o gigată albastră dublă și se va putea observa în dreapta Lunii pe parcursul nopții. Dacă vreți să vedeți un moment frumos între cei doi aștri, uitați-vă la Lună de când răsare. La ora 23:41 TLR o să vedeți cum dispare steaua Regulus în spatele discului selenar și va apărea după aproximativ 30 min (orele de dispariție și apariție depind de longitudinea locului de observare). Acest fenomen se numește de ocultație.

Ultimul Pătrar se produce pe data de 10 decembrie la ora 9:51. Luna se va afla tot în constelați Leo iar suprafața discului selenar va fi iluminat doar pe jumătatea stângă. De astăzi, Luna se va putea observa doar în a doua jumătate a nopții, ea apropiindu-se aparent din ce în ce mai mult de Soare.

Pe data de 13 decembrie, Luna se va afla în preajma a doi aștri strălucitori. Luna va răsări în jurul orei 3, iar sub ea în dreapta se va afla steaua Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo. În stânga jos se află un astru roșiatic care nu pare foarte strălucitor, fiind și foarte jos pe cer. Aceea este planeta Marte.

Puteți găsi planete cu ajutorul Lunii și pe data de 14 decembrie. Față de discul Lunii, planeta Marte se va afla în dreapta ei la o depărtare mică, culoarea roșiatică o va da de gol. Sub Luna își va face apariția  după ora 5 încă o planeta, Jupiter.

Pe 15 decembrie, înainte de răsăritul Soarelui, în dreapta Lunii se vor afla plantele Jupiter și Marte. Luna va fi înconjurată de câteva stele ce fac parte din constelația Libra.

În crepusculul de dimineață de pe data de 17 decembrie, vom putea observa Luna foarte aproape de orizontul estic.

Pe data de 18 decembrie, Luna va trece prin preajma Soarelui, moment în care se va produce și faza de Lună Nouă. În această zi, datorită luminii Soarelui, Luna nu se va putea observa.

O zi mai târziu, secera foarte subțire a Lunii se va afla foarte aproape de orizontul estic după apusul Soarelui, în constelația Sagittarius.

Pe 21 decembrie, vom vedea o seceră subțire iluminată aflată în constelația Capricornus. Aici, cu ajutorul Lunii putem găsi ușor cele mai strălucitoare stele din această zonă. Deaspura Lunii se vor afla două stele, alfa și beta din Capricornus sau Algedi și Dabih. Ambele stele sunt duble și se poate observa acest lucru ușor cu un binoclu.

Pe zi ce trece, Luna va urca din ce în ce mai sus pe cer iar faza Lunii va crește. Pe data de 24 decembrie, după apusul Soarelui, putem găsi Luna sus pe cer spre sud în constelația Aquarius unde găsim și planeta Neptun.

Primul Pătrar se produce pe data de 26 decembrie la ora 11:20. Astăzi vom vedea Luna iluminată doar pe jumătatea dreapta a suprafeței și o vom găsi în constelația Cetus.

Pe 27 decembrie, desupra Lunii se va afla planeta Uranus.

Pe data de 30 decembrie, Luna se va afla în constelația Taurus și va fi înconjurată de stelele din roiul stelar deschis, Hyade. Aceste stele par conduse de Aldebarna, cea mai strălucitoare stea din această constelație ce se va afla în strânga Lunii. Dacă va uitați deasupra Lunii, o să mai puteți observa un roiu frumos deschis, Pleiade. Pe un cer bun, veți observa șapte stele în acest mic ghem.

În noaptea 30 spre 31 decembrie, Luna va oculta steaua Aldebaran. În jurul orei 3:41 TLR Luna va începe să acopere cu discul, steaua. Apariția stelei de după discul selenar nu se va putea observa deoarece Luna va apune.

În ultima zi din această luna și an, Luna se va afla deasupra constelației Orion.

 

Fazele Lunii in luna Decembrie 2017

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). 

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.   

 Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata  nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Numele lunii vine de la cuvântul latin “decem”, ce înseamnă zece. Decembrie era a zecea şi ultima lună din calendarul gregorian.

În tradiţia noastră populară, luna decembrie se numeşte Undrea.

Cele mai scurte zile sunt 20, 21 și 22 decembrie, cu o durată calculată de 8h50m.

Pe 21 decembrie se va produce solstițiul de iarnă, ziua când Soarele se va afla (la miezul zilei) la cea mai mică înălțime deasupra orizontului. Este momentul când începe iarna astronomică.

 

Calendar Astronomic – Decembrie 2017
Sambata – 9 Decembrie
>>  Asteroidul 2017 WV12 trece la numai 3,4 distanțe lunare față de Pământ. Luna se află în preajma stelei Regulus din constelația Leo. În jurul orei 23:40 steaua va dispărea în spatele Lunii
Duminica  – 10 decembrie
>> Ultimul Pătrar la ora 9:51. De astăzi, Luna se va putea observa doar în a doua jumătate a nopții.
Miercuri – 13 Decembrie 
>> Luna răsare în jurul orei 3, iar sub ea în dreapta se va afla steaua Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo. Mercur se află la „perigeu”, adică la cea mai mică depărtare de Terra (la 101.000.000 de km depărtare). Mercur se va afla la conjuncție inferioară cu Soarele (adică între noi si Soare).
Joi – 14 Decembrie
>> Asteroidul 2006 XY trece la numai 3,3 distanțe lunare față de Pământ.
Vineri – 15 Decembrie
>> In dreapta Lunii se vor afla planetele Jupiter și Marte. De observat înainte de răsăritul Soarelui
Duminica  – 17 Decembrie
>> Asteroidul 2017 VT14 trece la numai 3.8 distanțe lunare de Pământ.
Luni – 18 Decembrie
>> Lună Nouă la ora 8:30. Pe 17, 18 și 19 decembrie Luna nu se poate vedea pe cer.
Marti – 19 Decembrie
>> Luna se află la cea mai mare distanță față de Terra, la „apogeu”. Se află la 406.607 km depărtare.
Joi – 21 Decembrie
>> Saturn se află la cea mai mare depărtare de Terra (1,65 miliarde de km). Saturn se află în conjuncție cu Soarele (Soarele se află între Pământ și Saturn).
Solstițiul de iarnă, la ora 18:28. Cele mai scurte zile din an (20 – 22 Decembrie).
Marti – 26 Decembrie
>> Primul Pătrar la ora 11:20. În această zi, Luna se vede până la miezul nopții
Miercuri – 27 Decembrie
>> Desupra Lunii se va afla planeta Uranus.
Duminica – 31 Decembrie
>> În jurul orei 3:40 dimineața, Luna va trece peste steaua Aldebaran.

Sursa: Observatorul Astronomic