Anul: Pork de Pamant > Zodia: Capricorn > Decada: Ulm > Saptamana (20 - 26 Ianuarie 2020): Galben
   
LUNA
Vineri – 3 ianuarie are loc Primul Pătrar la ora 06:48. Luna se vede seara pe cer și răsare la mijlocul zilei.

Vineri – 10 ianuarie se produce fenomenul de Lună Plină la ora 21:24. Se produce o eclipsă de Lună prin penumbră care poate fi văzută din țara noastră, între orele 19:08 și 23:12.

Ultimul Pătrar are loc vineri – 17 ianuarie la ora 15:06. Luna se vede în a doua jumătate a nopții, răsărind după miezul nopții.

Lună Nouă  se produce vineri – 24 ianuarie la ora 23:48. Nu căutați Luna pe cer între 23 și 25 ianuarie pentru că se află în preajma Soarelui.

 

Fazele Lunii in luna Ianuarie 2020

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii).

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.

Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Janus, zeul uşilor şi al porţilor. Acesta avea două feţe, ce priveau în direcţii opuse. Această lună nu a existat întodeauna în calendar, fiind introdusă în anul 700 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acesta anul începea în luna martie şi avea numai 10 luni (nu existau ianuarie şi februarie). Ianuarie are 31 de zile.

In traditia noastra populara, luna ianuarie se numeste Gerar.

Pământul se află la cea mai mică distanţă de Soare, la periheliu, pe 5 ianuarie, la ora 09:48, la “numai” 147.091.143 km depărtare. În luna ianuarie avem vară în emisfera sudică și iarnă în cea nordică. Este o dovadă că anotimpurile nu au legătură cu distanța planetei noastre de Soare, motivul fiind înclinarea axei terestre.

La polul nord suntem în plină noapte continuă, care ține 179 de zile. Următorul răsărit de Soare de la Polul Nord se produce pe 21 martie 2020, Tot atunci, Soarele apune la Polul Sud.

 

 

 

 

Calendar Astronomic – Ianuarie 2020
Duminica – 5 ianuarie
>> Pământul se află la cea mai mică depărtare de Soare (la periheliu), la 147.091.143 km.
Marti – 7 ianuarie
>> În această seară Luna se va afla printre multe stele, în roiul stelar Hyade. Deasupra Lunii se află alt roi stelar, Pleiadele.
Vineri – 10 ianuarie
>> Lună Plină la ora 21:24. Se produce o eclipsă de Lună prin penumbră care poate fi văzută din țara noastră, între orele 19:08 și 23:12.
Luni – 13 ianuarie
>> Luna se află la cea mai mică depărtare de Terra (la perigeu), la 365.932 km.Saturn se află la cea mai mare depărtare de Terra, la 1,64 miliarde de km distanță.
Vineri – 17 ianuarie
>> Ultimul Pătrar la ora 15:06. Luna se vede în a doua jumătate a nopții, răsărind după miezul nopții.
Vineri – 24 ianuarie
>> Lună Nouă la ora 23:48. Nu căutați Luna pe cer între 23 și 25 ianuarie pentru că se află în preajma Soarelui.
Duminica – 26 ianuarie
>> Luna începe să se vadă seara pe cer.
27 – 29 ianuarie
>> În aceaste seari Luna se află în preajma planetei Venus.

 

Sursa: Observatorul Astronomic