Anul: Sobolan de Metal > Zodia: Berbec > Decada: Scorus > Saptamana (5 - 11 Aprilie 2020): Albastru
   
LUNA
Pe 3 martie se produce Primul Pătrar, la ora 22. Luna se vede seara pe cer, în constelația Taurus, chiar deasupra stelei Aldebaran.

Pe 9 martie se produce Lună Plină, la ora 19:48. Luna se vede toată noaptea pe cer. Se află în constelația Virgo, departe de stele strălucitoare. Vizibilă cu ochiul liber, Luna va părea plină și cu o zi înainte și după 9 martie.

Pe 16 martie se produce Ultimul Pătrar, la ora 11:42. Începând cu această dată Luna răsare după miezul nopții.

Pe 24 martie se produce Lună Nouă, la ora 11:30. Nu căutați Luna pe cer în aceste zile pentru că este prea aproape de Soare.

 

Fazele Lunii in luna Martie 2020

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii).

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.

Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Are numele după zeul războiului Marte. La romani se numea Martius. A fost prima lună din an până în 450 i.e.n., când s-au adăugat lunile ianuarie şi februarie. În tradiția noastră populară, luna martie se numeste Mărţişor.

Este luna când vom da ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică. Astfel, ora 3 din noaptea de 30 spre 31 martie va deveni ora patru.

Pentru că Soarele rămâne mai mult pe cer durata zilei se va mări, în timp ce durata nopții se va micșora. Pe 18 martie ziua va fi egală ca durată cu noaptea, iar echinocțiul de primăvară se produce pe 20 martie, când se consideră că începe „primăvara astronomică”. 

 

 

Calendar Astronomic – Martie 2020
Joi – 5 martie
>> În această noapte în stânga sus față de Lună se află două stele strălucitoare din constelația Gemini: sus este Castor și mai jos, Pollux.
Luni – 9 martie
>> Lună Plină la ora 19:48. Luna se vede toată noaptea pe cer. Se află în constelația Virgo, departe de stele strălucitoare. Vizibilă cu ochiul liber, Luna va părea plină și cu o zi înainte și după 9 martie
Marti – 10 martie
>> Luna se află la cea mai mică depărtare de Terra, la „numai” 357.117 km.
Miercuri – 11 martie
>> În această noapte, în dreapta Lunii se va afla o stea strălucitoare. Se numește Spica și se află în constelația Virgo.
Duminica – 15 martie
>> În această dimineață sub Lună se va afla o stea strălucitoare. Este Antares din constelația Scorpius.
Luni – 16 martie
>> Ultimul Pătrar la ora 11:42. Începând cu această dată Luna răsare după miezul nopții.
17 – 19 martie
>> În aceste dimineți în preajma Lunii se vor afla trei planete: Marte, Jupiter și Saturn. Jupiter este planeta mai strălucitoare. Se văd înspre răsărit începând cu ora 5 dimineața.
Vineri – 20 martie
>> Echinocțiul de primăvară la ora 5:50.
Sambata – 21 martie
>> În această dimineață, pe la ora 6 dimineața, înspre răsărit, se poate vedea secera Lunii însoțită de planeta Mercur.
Marti – 24 martie
>> Lună Nouă la ora 11:30. Nu căutați Luna pe cer în aceste zile pentru că este prea aproape de Soare.
27 – 29 martie
>> Luna se află în preajma planetei Venus.

 

Sursa: Observatorul Astronomic