Anul: Pork de Pamant > Zodia: Sagetator > Decada: Carpen > Saptamana (1 - 7 Decembrie 2019): Galben
   
LUNA
Lună Nouă pe 5 aprilie la ora 11:48. Între 4 și 6 aprilie nu vom putea vedea Luna pe cer pentru că se află în preajma Soarelui.

Primul Pătrar pe 12 aprilie la ora 22:06. Luna se vede pe cerul de seară, în apropierea ei aflându-se stele Castor și Pollux din constelația Gemini.

Vineri 19 aprilie Lună Plină la ora 14:18. Pentru ochiul uman Luna va părea plină și pe 18 și pe 20 aprilie. Aceste zile sunt singurele în care Luna se vede toată noaptea.

Ultimul Pătrar pe 27 aprilie la ora 01:18. Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

 

 

Fazele Lunii in luna Aprilie 2019

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii).

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.

Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Originea numelui lunii aprilie nu este stabilită: poate veni de la latinescul „aperire” ce înseamnă „a deschide”. Aprilie ar mai putea veni de la numele zeiţei frumuseţii Afrodita, fiind cunoscut faptul că romanii închinau fiecare lună unei zeităţi. A fost a doua lună a anului la romani, inainte să se adauge lunile ianuarie şi februarie. Luna aprilie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna iulie.

În tradiția noastră populară, luna aprilie se numeste „Prier”.

 

 

 

 

 

 

Calendar Astronomic – Aprilie 2019
Vineri – 5 aprilie
>> Lună Nouă la ora 11:48. Între 4 și 6 aprilie nu vom putea vedea Luna pe cer pentru că se află în preajma Soarelui.
Duminica – 7 aprilie
>> Luna începe să se vadă seara pe cer. O găsiți în această seară înspre vest, la o oră după ce apune Soarele.
Luni – 8 aprilie
>> Asteroidul 2019 FS2 trece la numai 3 distanțe lunare față de Pământ.
8 – 10 aprilie
>> În aceste trei seri Luna se află în preajma planetei Marte, a roiului stelar Pleiade și a stelei Aldebaran din constelația Taurus. Marte este vizibilă ca o stea și se află în dreapta Lunii, în seara de 9 aprilie.
Miercuri – 10 aprilie
>> În acestă seară, foarte aproape de Lună se află o stea. Se numește ElNath și se află în constelația Taurus.
Vineri – 12 aprilie
>> Primul Pătrar la ora 22:06. Luna se vede pe cerul de seară, în apropierea ei aflându-se stele Castor și Pollux din constelația Gemini.
Sambata – 13 aprilie
>> Folosiți un binoclu pentru a privi Luna. Lângă ea se vede un roi stelar, denumit Praesepele.
Luni – 15 aprilie
>> O altă seară, o altă stea sub Lună. De data aceasta steaua Regulus din constelația Leo se află lângă Lună.
Vineri – 19 aprilie
>> Lună Plină la ora 14:18. Pentru ochiul uman Luna va părea plină și pe 18 și pe 20 aprilie. Aceste zile sunt singurele în care Luna se vede toată noaptea.
Luni – 22 aprilie
>> În această noapte se produce maximul curentului de meteori Lyride. Dacă nu ar fi Luna pe cer, s-ar vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei, după miezul nopții, până dimineață.
23 – 24 aprilie
>> Luna se află în preajma planetei Jupiter. Planeta se vede ca o stea foarte strălucitoare în stânga (pe 23) și în dreapta Lunii. Cele două obiecte se văd după miezul nopții.
25 – 26 aprilie
>> În aceste două dimineți planeta Saturn se va afla în preajma Lunii.
Sambata – 27 aprilie
>> Ultimul Pătrar la ora 01:18. Luna se vede în a doua jumătate a nopții

 

Sursa: Observatorul Astronomic