Anul: Caine de Pamant > Zodia: Taur > Decada: Nuc > Saptamana (22 - 28 Aprilie 2018): Galben

 

LUNA

 

Fazele Lunii in luna Aprilie 2018

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). 

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.   

 Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata  nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Originea numelui lunii aprilie nu este stabilită: poate veni de la latinescul „aperire” ce înseamnă „a deschide”. Aprilie ar mai putea veni de la numele zeiţei frumuseţii Afrodita, fiind cunoscut faptul că romanii închinau fiecare lună unei zeităţi. A fost a doua lună a anului la romani, inainte să se adauge lunile ianuarie şi februarie. Luna aprilie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna iulie.

În tradiția noastră populară, luna aprilie se numeste „Prier”.

 

 

 

 

Calendar Astronomic – Aprilie 2018
Luni – 16 aprilie
>>  Lună Nouă la ora 4:57. Nu căutați Luna în zilele de 15 și 16 aprilie pentru că se află prea aproape de Soare și nu se poate vedea.
Marti – 17 aprilie
>> În aceste seri, lângă Lună se va afla planeta Venus. Saturn se va afla la cea mai mare depărtare de Soare (afeliu) , la 1,5 miliarde de km depărtare. Afeliul anterior s-a produs în 1988. Următorul va veni în 2047.
Vineri – 20 aprilie
>>  Luna se află la cea mai mică depărtare de Terra (perigeu), la numai 368.749 km.
21-22 aprilie
>>  În aceste seri, deasupra Lunii se vor afla stelele Castor și Pollux din constelația Gemini.
Luni – 23 aprilie
>>  Primul Pătrar la ora 00:46. Luna se vede seara pe cer, fiind cel mai sus pe cer atunci când apune Soarele
Marti – 24 aprilie
>>  În această seară Luna se va afla foarte aproape de cea mai strălucitoare stea din constelația Leo. Steaua se numește „Regulus”, iar Luna…. „Luna”
Sambata – 28 aprilie
>> În această noapte sub Lună se va vedea o stea strălucitoare. Este Spica, din constelația Virgo.
Duminica – 29 aprilie
>>  Luna se va afla în preajma planetei Jupiter. Cele două obiecte cosmice răsar după ora 22. Mercur se află la elongație maximă vestică, la 27° față de Soare. Se vede dimineața, inainte de răsăritul Soarelui.
Luni – 30 aprilie
>>  Lună Plină la ora 3:58. Luna se vede cam la fel pe cer în perioada 29 aprilie – 1 mai.

 

Sursa: Observatorul Astronomic