Anul: Caine de Pamant > Zodia: Balanta > Decada: Artar > Saptamana (14 - 20 Octombrie 2018): Albastru
LUNA
Pe data de 19 septembrie, Marte se va afla sub discul Lunii în partea stângă. Deasupra Lunii se mai pot vedea cele mai strălucitoare două stele una sub cealaltă din constelația Capricornus.  Ambele stele sunt binare. Algedi (alfa), cea de sus, i se poate vedea cu ochiul liber companionul. Cele două formează coarnele Capricornului din desenul artistic al constelației.

În următoarele zile, puteți observa cum faza Lunii crește și se va vedea din ce în ce mai târziu. Până pe data de 23 septembrie, Luna traversează constelațiile Capricornus și Aquarius, ajungând în apropierea planetei Neptun pe data de 23. Neptun se va afla deasupra Lunii, dar nu se poate observa cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și de o hartă pentru precizie. De preferat, este să căutați această planeta când Luna nu este în apropiere, deoarece este foarte luminoasă.

Pe data de 25 septembrie, se produce faza de Lună Plină la ora 5:52. Luna se va afla la 180º față de Soare, iar suprafața lunară va fi complet iluminată. După apusul Soarelui, Luna va răsări de la est și va rămâne vizibilă pe tot parcursul nopții. Luna se va vedea în prima jumătate a nopții în următoarea perioadă.

Pe data de 26 si 27 septembrie, Luna se va afla în constelația Pisces. În aceste zile se va afla în apropierea planetei Uranus. Din păcate, această planetă nu se vede cu ochiul liber datorită străucirii slabe. Aveți nevoie de un instrument astronomic pentru a o putea identifica. 

Pe data de 29 septembrie, Luna traversează constelația Cetus și ajunge pe data de 30 septembrie în Taurus unde se întâlnește cu două roiuri stelare deschise vizibile cu ochiul liber.  În seara de 30 septembrie, Luna răsare în jurul orei 23. Luna va fi înconjurată de stelele roiului Hyade, iar deasupra Lunii o să vedeți un ghem mic de steluțe, stele care fac parte din roiul Pleiade. În stânga Lunii se va afla și cea mai strălucitoare stea din această constelație, Aldebaran. 

 

Fazele Lunii in luna Septembrie 2018

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). 

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.   

 Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata  nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

În latină “septem” înseamnă “şapte”. Luna septembrie era a şaptea lună a anului în calendarul roman, până în 153 î.e.n..

În tradiția noastră populară, luna septembrie se numește Răpciune

Pe 23 septembrie se va produce echinocțiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea de pe 26 septembrie. În emisfera nordică durata zilei scade iar în cea sudică crește.

 

 

Calendar Astronomic – Septembrie 2018
Joi – 20 septembrie
>> Asteroidul 2017 SL16 trece la numai 9 distanțe lunare de planeta noastră. Luna se află la cea mai mare depărtare de Terra (la apogeu), la 404.907 km
Vineri -21 septembrie
>> Planeta Mercur se află în „conjuncție superioară” cu Soarele, adică în dreptul Soarelui.
Duminica – 23 septembrie
>> Echinocțiul de primăvară. În această noapte, deasupra Lunii se află planeta Neptun. Din păcate Neptun se nu se vede cu ochiul liber
Marti – 25 septembrie
>> Lună Plină la ora 5:52. Luna va părea plină în perioada 14-16 septembrie, când se vede toată noaptea
Miercuri – 26 septembrie
>> Ziua este egală cu noaptea.
Vineri – 28 septembrie
>> Mercur se află la cea mai mare depărtare de Terra (la apogeu), la 211 milioane de km.
Sambata – 29 septembrie
>> În această dimineață, deasupra Lunii se va afla roiul stelar Pleiade (Cloșca cu Pui). În stânga Lunii se află steaua Aldebaran, cea mai strălucitoare din constelația Taurus

 

Sursa: Observatorul Astronomic