Anul: Caine de Pamant > Zodia: Pesti > Decada: Pin > Saptamana (18 - 24 Februarie 2018): Rosu
LUNA
În următoarele două zile, Luna traversează constelația Sagiitarius și intră în Capricornus unde pe data de 14 februarie deasupra Lunii se văd două stele: Algedi și Dabih. Ambele stele sunt duble, adică stele cu un companion – sistem binar.

Pe data de 15 februarie, Luna trece prin apropierea Soarelui și se produce faza de Lună Nouă la ora 23:05. Astăzi Luna nu se va putea observa datorită luminii Soarelui. 

Dacă aveți un orizont vestic liber, pe 16 februarie puteți vedea o apropiere foarte frumoasă între secera Lunii și planeta Venus. Imediat după apusul Soarelui, în timpul crepusculului, folosiți un binoclu și cautați secera Lunii. Chiar deasupra ei, este un astru strălucitor planeta Venus sau cum i se mai spune – Luceafărul de seară. O zi mai târziu, planeta se va afla sub secera Lunii.

Peste două zile, pe 20 februarie, Luna se va afla în constelația Pisces în apropierea plantei Uranus.

Pe data de 22, Luna se va afla în constelația Taurus lângă două roiuri stelare deschise foarte frumoase de iarnă. Deasupra Lunii se pot vedea cu ușurință stelele din roiul Pleiade. Un ghem mic de steluțe unde se pot observa șapte stele cu ochiul liber dacă aveți un cer bun. Cu un instrument astronomic descoperiți câteva sute de stele. În dreapta Lunii se văd stelele din roiul Hyade unde se află și cea mai strălucitoare stea din constelația Taurus, Aldebaran. 

Dacă vreți să prindeți un fenomen special pregătiți-vă pe data de 23 februarie cu un telescop, un ceas calibrat și un reportofon. La ora 17:49 Luna va trece peste steaua Aldebaran. Dacă vă aflați în zona care trebuie, o să vedeți steaua la marginea Lunii. Steaua va dispărea și apărea datorită reliefului Lunii. Acest fenomen se numește „graze”. Dacă nu vă aflați în alte zone, este posibil sa nu vedeți cum trece Luna peste stea sau că o va acoperi complet, fenomen de „ocultație”. 

Tot pe data de 23 februarie, la ora 10:09, se produce faza de Primul Pătrar.  Luna va fi sus pe cer de la apusul Soarelui și va apune aproape de miezul nopții. Se poate observa jumătatea dreaptă din suprafața Lunii. Cu ochiul liber puteți observa din mările lunare (zonele mai închise la culoare de pe Lună), și un fenomen interesant ce se numește „lumina cenușie”. Atunci când vedeți jumătatea întunecată a Lunii se datorează reflexiei luminii de pe planeta noastră. 

Pe 24 februarie, Luna se va afla deasupra constelației Orion. O constelație ușor de recunosut deoarece este formată din stele strălucitoare. 

Pe zi ce trece, faza Lunii crește iar pe 26 februarie se va afla în constelația Gemini. Desupra Lunii se pot observa două stele strălucitoare: Castor și Pollux. Sub Lună se vede o altă stea strălucitoare, Procyon care este cea mai strălucitoare stea din constelația Canis Minor. 

Pe 27 februarie, Luna se va afla în apropierea unui alt roi stelar, Preasepele sau M44. Este un grup de stele care se vede cu ochiul liber când ești departe de luminile orașului și când nu este Luna în preajmă. Totuși, și cei din oraș se pot bucura de el dacă au un binoclu sau un instrument astronomic. 

În ultima zi din luna februarie, Luna se va afla în constelația Leo. În stânga jos a Lunii se vede o stea strălucitoare albastră, Regulus. În luna februarie, nu se va produce faza de Luna de Plină deoarece fazele se repetă la 29,5 zile. 

 

 

 
Fazele Lunii in luna Februarie 2018

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). 

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.   

 Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata  nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Este cea mai scurtă lună, ce are 28 de zile. Odată la 4 ani se adaugă o zi lunii februarie, aceşti ani numindu-se „ani bisecţi”. Anul 2018 nu este un an bisect. Februarie este ultima lună adăugată calendarului gregorian, în anul 450 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acest an, romanii considerau iarna un anotimp fără luni.

Numele lunii vine de la ritualul roman de purificare ce se numea “Februa”. În tradiția noastră populară, luna februarie se numeste Făurar. 

Durata nopții a început să scadă de la solstițiul de iarna, iar ziua se mărește. 

 

Calendar Astronomic – Februarie 2018
Joi – 15 februarie
>>  Lună Noua la ora 23:05.
Vineri – 23 februarie
>> Primul Pătrar la ora 10:09. Luna va fi sus pe cer de la apusul Soarelui și va apune aproape de miezul nopții.

Sursa: Observatorul Astronomic