Anul: Pork de Pamant > Zodia: Varsator > Decada: Curmal > Saptamana (10 -16 Februarie 2019): Galben
LUNA
Pe data de 21 ianuarie 2019 se va produce o eclipsă totală de Lună. O vom putea vedea începând cu ora 4 dimineața, până la răsăritul Soarelui.

 

 

 

Fazele Lunii in luna Ianuarie 2019

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii).

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.

Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Janus, zeul uşilor şi al porţilor. Acesta avea două feţe, ce priveau în direcţii opuse. Această lună nu a existat întodeauna în calendar, fiind introdusă în anul 700 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acesta anul începea în luna martie şi avea numai 10 luni (nu existau ianuarie şi februarie). Ianuarie are 31 de zile.

In traditia noastra populara, luna ianuarie se numeste Gerar.

Pământul se află la cea mai mică distanţă de Soare, la periheliu, pe 3 ianuarie, la ora 7:20, la “numai” 147.099.762,5 km depărtare. În luna ianuarie avem vară în emisfera sudică și iarnă în cea nordică. Este o dovadă că anotimpurile nu au legătură cu distanța planetei noastre de Soare, motivul fiind înclinarea axei terestre.

La polul nord suntem în plină noapte continuă, care ține 179 de zile. Următorul răsărit de Soare de la Polul Nord se produce pe 21 martie 2019, Tot atunci, Soarele apune la Polul Sud.

Durata nopții a început să crească de la solstițiul de vară și la fost maximă la solstițiul de iarnă. În ianuarie noaptea va fi mai lungă decât ziua.

 

 

 

Calendar Astronomic – Ianuarie 2019
Duminica – 6 ianuarie
>> Lună Nouă la ora 03:30. Luna nu se poate vedea pe cer. Se produce o eclipsă parțială de Soare, vizibilă din nord-estul Asiei și Pacificul de Nord.
Luni – 7 ianuarie
>> Venus se află la ce mai mare depărtare unghiulară de Soare (la 46,9 grade), adică se vede dimineața pe cer.
12 – 13 ianuarie
>> În aceste seri în preajma Lunii se află planeta Marte.
Luni – 4 ianuarie
>> Primul Pătrar la ora 08:42. Luna se vede seara pe cer, în constelația Pisces. În această seară Luna se află pe cer în aceeași zonă în care se află și planeta Uranus.
16- 17 ianuarie
>> În aceste nopți, deasupra Lunii se vor afla Pleiadele, un roi stelar cunoscut la noi sub numele de „Cloșca cu Pui”.
Duminica – 20 ianuarie
>> În această noapte deasupra Lunii se vor afla stelele Castor și Pollux, cele mai strălucitoare din constelația Gemini.
Luni – 21 ianuarie
>> Lună Plină la ora 07:18. În acestă noapte se produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă în parte din țara noastră. Eclipsa are maximul atunci când Luna se află aproape de apus, înainte de răsăritul Soarelui.
Marti – 22 ianuarie
>> Mercur se află la cea mai mare depărtare de Terra (la apogeu), la 212,4 milioane km distanță. În această noapte sub Lună se află steaua Regulus, cea mai strălucitoare stea din constelația Leo.
Duminica – 27 ianuarie
>> Ultimul Pătrar la ora 23:12. Luna se vede în a doua jumătate a nopții, răsărind după miezul nopții.

 

Sursa: Observatorul Astronomic