Anul: Caine de Pamant > Zodia: Leu > Decada: Curmal > Saptamana (12 - 18 August 2018): Verde

 

LUNA
Pe 11 august, se va produce faza de Lună Nouă, la ora 12:58, atunci când Luna va trece prin apropierea Soarelui și nu va putea fi vizibilă deoarece fața spre noi nu este iluminată. O zi înainte și după producerea fazei de Lună Nouă, este foarte greu să o observați. Se produce o eclipsă de Soare care nu se va putea observa din țara noastră.

 Pe data de 13 august,trebuie să ne priviți înspre vest, la apus, pentru a găsi Luna. Se va vedea imediat după apusul Soarelui împreună cu un astru foarte strălucitor, planeta Venus. O zi mai târziu, secera Lunii se va afla chiar deasupra lui Venus. 

Pe data de 15 august, Luna se va afla în constelația Virgo, iar sub ea se va afla cea mai strălucitoare stea din această constelație, Spica. 

Două zile mai târziu, Luna este în apropierea altei planete. Este vorba de cea mai mare planetă din sistemul solar, Jupiter.  Căutați Luna imediat după apusul Soarelui și uitați-vă sub Lună. Chiar și în timpul crepuscului veți putea vedea un astru strălucitor – Jupiter. 

Pe data de 18 august, se produce faza de Primul Pătrar la ora 10:49, iar Luna va fi vizibilă în prima jumătate a nopții. Faza va arata jumătatea dreaptă iluminată de către Soare, iar cealaltă jumătate întunecată. Cine are ochi buni poate observa bine conturată și jumătatea stângă a Lunii fiind iluminată puțin, dar de către Pământ. Acest fenomen se numește „lumina cenușie”. Luna se va afla în constelația Libra în această seara, o constelație formată din 4 stele așezate ca un romb mare în dreapta Lunii.

Atunci când faza Lunii este în creștere până la producerea fazei de Lună Plină, se pot observa detalii pe suprafața. Căutăm să avem umbră pe satelitul nostru pentru a observa cratere și munți, altfel strălucirea puternică a Lunii ne oferă un disc fără detalii în relief.

În următoarele zile, Luna traversează constelațiile Scorpius și Ophiucus, ajungând pe data de 22 august în constelația Sagittarius unde se întâlnește cu planeta Saturn. Uitați-vă spre sud în jurul orei 22. În dreapta Lunii astrul strălucitor este Saturn. În stânga Lunii un pic mai departe dar ușor de recunoscut în perioada aceasta, este un astru roșiatic și mai strălucitor decât Saturn. Este vorba de planeta Marte. 

Două zile mai târziu, pe data de 24 august, Marte se va afla sub discul Lunii, iar deasupra sunt cele mai strălucitoare două stele din constelația Capricornus. Se văd una sub cealaltă și ambele stele sunt stele duble, cu companion. Algedi, steaua de deaupra se poate observa cu ochiul liber că este dublă. Companionul stelei Dabih se poate observa printr-un instrument astronomic. 

În serile care urmează, Luna traversează constelațiile Capricornus și Aquarius, zone cu mai puține stele strălucitoare. Pe data de 26 august Luna se va afla aparent în apropierea planetei Neptun. Planeta nu se poate vedea cu ochiul liber. Aveți nevoie de un instrument astronomic și este de preferat ca Luna să nu fie atât de aproape de planetă. 

Tot în această seară, se produce faza de Lună Plină la ora 14:56 când discul Lunii este compet iluminat. Luna se află la 180° de Soare și va fi vizibilă pe tot parcursul nopții răsărind odată cu apusul Soarelui și apunând odată cu răsăritul Soarelui. 

În ultima zi din luna august, pe data de 31, Luna se va afla în constelația Pisces în apropierea planetei Uranus. Planeta se află deasupra discului lunar.

 

Fazele Lunii in luna August 2018

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). 

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.   

 Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata  nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

În calendarul roman luna august se numea “sextilis” fiind a şasea lună. După introducerea lunilor ianuarie şi februarie de către împăratul Numa Pompilius în preajma anului 700 î.Hr., această lună a devenit a opta. Prin anul 8 î.e.n. aceastei luni i s-a schimbat numele în onoarea împăratului Augustus.

Iniţial luna august avea 29 de zile dar Iulius Cezar a adăugat încă două prin anul 45 î. Hr..

În tradiția noastră populară, luna august se numește Gustar.

 

 

 

 

 

 

Calendar Astronomic – August 2018
Joi – 16 august
>> Venus se află la cea mai mare depărtare unghiulară față de Soare (la 46°). Se vede seara, înspre apus, după apusul Soarelui.
16 – 17 august
>> În aceste seri Luna se află în preajma planetei Jupiter.
Sambata – 18 august
>> Luna se află în faza de Primul Pătrar, la ora 10:49. Se vede seara pe cer, în constelația Libra.
20 – 21 august
>> În aceste seri Luna se află în preajma planetei Saturn.
22 – 23 august
>> În aceste seri Luna se află în preajma planetei Marte.
Joi – 23 august
>> Luna se află la cea mai mare depărtare de Pământ (la apogeu), la 407.776 km.
Duminica – 26 august
>> Luna se află în faza de Lună Plină, la ora 14:56. Se află în constelația Aquarius, nu departe de planeta Neptun. În perioada 25-27 august, Luna se vede toată noaptea
Miercuri – 29 august
>> Asteroidul 1998 SD9 trece la numai 4,2 distanțe lunare de Pământ

 

Sursa: Observatorul Astronomic