Anul: Caine de Pamant > Zodia: Cancer > Decada: Mesteacan > Saptamana (17 - 23 Iunie 2018): Violet

 

LUNA
Faza de Ultimul Pătrar se produce pe data de 6 iunie la ora 21:32. În această seară se va vedea iluminată doar jumătatea stângă a suprafeței lunare. Luna se va vedea în a doua jumătate a nopții, iar pe zi ce trece veți putea observa cum scade faza, apropiindu-se de Lună Nouă.. 

Pe data de 7 iunie planeta Neptun se va afla deasupra discului lunar. Planeta nu se poate vedea cu ochiul liber dar cu un instrument astronomic și o hartă a cerului o puteți găsi.

Pe data de 12 iunie, Luna se va vedea pentru o perioadă scurtă de timp deoarece la câteva minute va răsări și Soarele.

Luna Nouă se produce pe data de 13 iunie la ora 22:43. Luna va trece prin dreptul Soarelui și datorită luminii nu se va putea observa în această zi. 

În următoarele două zile Luna se va vedea imediat după apusul Soarelui, în apropierea ei fiind vizibil și un astru foarte strălucitor: planeta Venus.

Pe data de 15 iunie planeta se va afla în stânga sus față de Luna iar pe data de 16 iunie apropierea o să fie mai strânsă, planeta aflându-se lângă discul lunar în partea dreaptă.Pe data de 17 iunie, Luna se va afla în constelația Leo, iar în stângă sus față de ea se va afla o stea strălucitoare. Aceea este steaua Regulus, afla din Leo.

În următoarele trei zile, veți observa că faza Lunii crește iar pe data de 20 iunie se va produce faza de Primul Pătrar.  Luna va fi sus pe cer de la apusul Soarelui și va apune aproape de miezul nopții. Se poate observa jumătatea dreaptă din suprafața Lunii. Cu ochiul liber puteți observa din mările lunare (zonele mai închise la culoare de pe Lună), și un fenomen interesant care se numește „lumina cenușie”: se vede și jumătatea întunecată a Lunii, datorită reflexiei luminii de pe planeta noastră.

Perioada dintre faza de Lună Nouă și Primul Pătrar este favorabilă pentru observațiile selenare. Vă așteptăm la Observatorul Astronomic să vedeți Lună mărită până la 300 ori.

Pe data de 21 iunie, Luna se va afla în constelația Virgo, iar sub aceasta, în partea stângă, se află cea mai strălucitoare stea din constelație: Spica. Pe data de 22 iunie Spica se va afla în dreapta jos față de Lună. Luna se întâlnește cu planeta Jupiter pe data de 23 iunie.

Pe data de 25 iunie, Luna se va afla în constelația Ophiucus iar sub ea se vor vedea stelele din constelația Scorpius. Sub Lună este o stea roșiatică strălucitoare: Antares, iar în dreapta ei, alte trei stele albe una deasupra celelaltei. 

Pe data de 27 iunie Luna se va întâlni din nou cu planeta Saturn. Planeta este astrul strălucitor din stânga Lunii. 

Faza de Lună Plină se produce pe data de 28 iunie la ora 7:53.  În această seară Luna se va vedea pe tot parcursul nopții și va fi iluminată complet, Luna aflându-se la 180 grade față de Soare.

În următorele două zile, Luna va traversa constelațiile Sagittarius și Capricornus, iar în noaptea dintre 30 iunie și  1 iulie se va afla deasupra planetei Marte. Faza Lunii va scadea pe zi ce trece și va rasari din ce în ce mai târziu. 

 

Fazele Lunii in luna Iunie 2018

 

Cum se produc Fazele Lunii
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala – perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.

 Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). 

Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.   

 Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:

Luna Noua – cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata  nevazuta noua
Primul Patrar – cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta) primul
Luna Plina – cind Luna se afla la 180 grade de Soare;vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele) plina
Ultimul Patrar – cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare;vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata ultimul

 

 

SOARELE

Luna iunie poartă numele zeiţei romane Juno (sau Junona). Aceasta era soţia lui Jupiter. În mitologia greacă zeiţa Juno se numea Hera. În tradiția noastră populară, luna iunie se numește Cireșar.

Cel mai tărziu apus de Soare se va produce în perioada 21 iunie – 01 iulie, când acesta va apune la ora 21:04 pentru București. Zilele în care se produce cel mai târziu apus sunt aceleași și pentru alte regiuni ale țării, cu toate că diferă orele de apus/răsărit.

La București, noaptea cea mai scurtă se va produce între 17 și 25 iunie și va avea o durată de 8 ore și 28 de minute.

Solstițiul de vară se va produce pe 21 iunie la ora 13:07.

 

 

 

 

Calendar Astronomic – Iunie 2018
Marti 
>> 

 

Sursa: Observatorul Astronomic