JURNALUL – introducere

Un instrument de autocunoastere si cunoastere in general, in stransa legatura cu mentalul si faptele scrisul ofera prin reevaluarea lor sincera posibilitate de (auto)corectie prin acces direct si sincer la cauza problemei.

Educatia formeaza o monada prin:educatie-autoeducatie. Prima se refera la lumea exteriora,a doua la lumea interioara. Autoeducatia se realizeaza cu ajutorul jurnalului.In jurnal se scrie la timpul prezent, persoana I, referindu-ne la momentul cand il scriem. In momentul in care scriem jurnalul traim, continuadu-ne astfel existenta totala. Nu este dificil sa evitam din capul locului sa scriem despre trecut sau viitor; in felul acesta ne vom obisnui cu realitatea metafizica ca “nu exista timp”. Trecutul aduce nostalgie, iar viitorul-complexe de inferioritate. Scriind sub imperiul acestor legi traim evident descoperirea clipei care este eternul si eternitatea noastra. Este chestie de obisnuita, dar de aici rezulta lucruri inexprimabile.

Curajul este cel care determina realitatea de moment, aflandu-ne intr-un continuu absolut, tot el infiripeaza primele notiuni ale responsabilitatii. In aceeasi masura evitam sa judecam in raport de parametri temporali, putand penetra direct clipa, momentul unor trairi sintetice, realiste pe care este statuat prezentul viu si real. Jurnalul te transforma incetul cu incetul, descoperind calitatea de a avea rabdare, de care avem nevoie in diverse situatii ale vietii sociale.

Lucrurile sunt cu mult mai simple atunci cand coboram pe tarmul sinceritatii; coboram atunci spre un tinut al pacii si al valurilor posibile ale pacifismului salutar, ce este o solutie a satisfactiei si a desavarsirii depline. In acest context descoperirea jurnalului are cel putin doua sensuri: unul al sensului nostru si pe de alta parte descoperirea jurnalului este un act al actualizarii si al individualizarii prin care descindem in formula fortei divine depasind chiar si esteticul-functional. Dar mai presus de toate, jurnalul este educatia dinamica care ne ofera ordinea si armonia autoeducatiei.

Software: Programul de Jurnal